„Vis dar yra tokių, kurie galvoja, kad būti geru barmenu paprasta, nereikia nieko žinoti, niekuo domėtis. Pasirodo, tai sudėtingas ir didelio žinių bagažo reikalaujantis darbas. Žinių reikia tikrai ne mažiau, nei dirbant kur nors biure“, – tvirtina p. Marudinas.

Geram barmenui svarbu išsiugdyti keletą būtinų savybių. Pirmiausia – nuolat tobulėti ir nesustoti vietoje. Privaloma domėtis naujais ingredientais, sekti tendencijas, madas ir nuo jų neatsilikti.  Tam reikalinga ypač gera atmintis: reikia prisiminti ne tik šimtų kokteilių sudedamąsias dalis, faktus, paruošimo būdus, bet ir matematiškai tiksliai žinoti jų proporcijas.

Geras barmenas turi būti geras analitikas ir psichologas. Barmenų mokyklose yra disciplina, kur mokoma būtent šios darbo dalies. Aurelijus prisipažįsta iki šiol žaidžiantis žaidimą: „Iš to, kaip žmogus elgiasi atėjęs į barą, kaip kalba, kaip atrodo, kokios jo manieros, bandau nuspėti, kokį gėrimą ar kokteilį jis užsisakys.“

Aurelijus  Marudinas teisėjauja ir barmenų čempionatuose. Ingredientai dar ne viskas. Ką dar vertina komisija?
„Vertindamas stebiu ir bendrą pasirodymo vaizdą, bet svarbiausia, kas yra taurėje – sukurtas naujas mišinys, jo skoninės savybės, aromatas ir pateikimas“, – sako p. Marudinas. Taip pat vertinamos ir dalyvių žinios apie sudedamąsias dalis, atsakymai į komisijos į klausimus: kodėl viskas daroma būtent taip, o ne kitaip, kodėl maišomi būtent tokie ingredientai, kokie aromatai atsiskleidžia ir pan.

Pro akis nepraslysta ir pats pasiruošimas pasirodymui. Štai kelios subtilybės, į kurias teisėjai kreipia dėmesį:

• Plakimo, maišymo ir kokteilių taures būtina atšaldyti, o susidariusį kondensatą nupilti arba pakeisti į visiškai šviežią ledą, jei leidžia laikas;

• Prieš dedant ledą, jį reikia nukošti, kad į kokteilį pakliūtų kuo mažiau vandens;

• Lopetėlė ledui visada turi būti atšaldyta, todėl turi būti įsmeigta į ledą;

• Į kokteilinę martinio taurę negalima dėti šiaudelių ir maišiklių;

• Ant darbastalio priemonės turi būti  išdėstytos itn patogiai, kad barmenui nereikėtų kryžiuoti rankų ir kaire ranka siekti dešinėje esančių priemonių (darbo vietos ergonomika ir sistema).

Anot  p. Marudino, tai tik kelios smulkmenos leidžiančios spręsti apie profesionalumą. Teigiama, kad technika dar ne viskas. Koks turėtų būti tikras profesionalas?

Barmenui p. Marudinui paliko ryškų įspūdį susitikimas su Salvatore Calabrese. Maestro viename iš Holivudo filmų apie slaptą agentą turėjo suplakti martinio kokteilį. Tačiau p. Calabrese filmuotis atsisakė: martinio kokteilis turi būti maišomas, o ne plakamas. Filmas būtų sugriovęs visus jo įsitikinimus ir tai, ką įrodinėjo visą gyvenimą – jis profesionalas. „Laikydamasis savo principų, jis atsisakė laužyti taisykles net dėl populiarumo ir pinigų. Jam šis poelgis suteikė daugiau šlovės ir aplinkinių pagarbos, nei vienas kadras filme“, – teigė p. Marudinas.